Een mediator kan worden ingezet bij mensen die een conflict met elkaar hebben met als doel deze mensen weer met elkaar in gesprek te brengen om eventueel het probleem op te lossen. Deze deskundige is een professionele en onafhankelijke bemiddelaar en dus geen kiest dus geen partij.. Hij of zij zal ook geen oordeel vellen of een standpunt innemen. Het gaat er bij de mediator vooral om dat de partijen een oplossing kunnen formuleren voor de conflictsituatie.
In welke gevallen een mediator inschakelen?
Een mediator kan alleen op vrijwillige basis worden ingeschakeld. De partijen die een conflictsituatie hebben moeten allemaal bereid zijn om een mediation in te zetten. Niemand kan gedwongen worden om aan mediation mee te werken. Het inschakelen van een deskundige op dit gebied is eigenlijk al een eerste stap van de bereidwilligheid om de onenigheid op te lossen. De ruziënde partijen zijn dan in ieder geval bereid om een oplossing te vinden voor het geschil.
Mediators kunnen op verschillende vlakken worden ingezet, bij zakelijke conflictsituaties of een arbeidsconflict en op het persoonlijke vlak, bijvoorbeeld bij een scheiding. Met vertrouwelijke gesprekken zal hij proberen u en de tegenpartij te stimuleren om tot een oplossing te komen voor het geschil. Het kan een effectieve manier zijn van conflictbemiddeling.

Rol bij een scheiding
Als een scheidingsmediator wordt ingezet bij een scheiding, dan komt hier nog meer bij kijken. Het doel is om te voorkomen dat het een vechtscheiding wordt, maar ook dat het belang van de kinderen niet uit het oog verloren wordt. Natuurlijk horen de technische zaken er ook bij zoals de hoogte van de partner- en/of kinderalimentatie bepalen en eventueel de scheiding aanvragen. De rol van de scheidingsmediator is altijd beperkt tot het begeleiden van de scheiding of het conflict, de uiteindelijke keuzes en beslissingen liggen altijd bij de partijen zelf.
Bij een scheiding komen er vaak emoties kijken. Partijen die boos of verdrietig zijn kunnen nu eenmaal lastiger een gesprek voeren of tot overeenstemming komen. Door het gesprek met beide partijen onder een deskundige en neutrale begeleiding te voeren, komt er in ieder geval ruimte om naar elkaars emoties en standpunten te luisteren. Door de begeleiding van de scheidingsmediator groeit vaak ook het wederzijdse begrip.
Rol bij een arbeidsconflict
Rol bij een zakelijk conflict

Tijdens een zakelijk conflict zal de mediator gespreksstructuur aanbrengen om te zorgen dat het meningsverschil niet te hoog oploopt. Soms kan hij ook andere invalshoeken aanbieden die bij kunnen dragen aan een oplossing. Als de communicatie toch verstoord raakt, kan hij het gesprek weer op gang brengen. De spreektijd wordt eerlijk verdeeld en alle partijen komen aan het woord. Het doel is om zo snel en efficiënt mogelijk tot een oplossing te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden. Alle relevante informatie wordt besproken en overzichtelijk geordend om ruimte creëren om het conflict op te lossen. Daarbij let de mediator erop dat de afspraken uit de mediation-overeenkomst worden nageleefd.
Rol bij een persoonlijk conflict
Een persoonlijk conflict kan van alles zijn, zoals ruzie met de familie over geldzaken of bijvoorbeeld een aanvaring met de buren. Eigenlijk voor iedere conflictsituatie die hoog oploopt en waar u samen met de andere partij niet lijkt uit te komen kan een mediation voor gestart worden. Ook hier weer is de rol van de deskundige neutraal en weet hij met het stellen van de juiste vragen de belangen van beide partijen boven tafel te halen. Tijdens de mediation is het de bedoeling dat alle partijen zelf aan een oplossing werken, maar de deskundige kan wel suggesties doen. Komt u er op deze manier uit? Dan zal dit worden vastgelegd in een zogenaamd vaststellingsovereenkomst.